Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να εγκαταστήσουμε τοπικά στον υπολογιστή μας το WordPress. Η τοπική εγκατάσταση του WordPress έχει νόημα για λόγους δοκιμών και εξοικείωσης με το περιβάλλον του συστήματος. Εννοείται ότι σε περίπτωση που θέλουμε να εγκαταστήσουμε το WordPress στον server που θα φιλοξενήσει τον ιστότοπό μας, ακολουθούμε άλλες διαδικασίες. Σε αυτή την περίπτωση, μάλιστα, η διαδικασία εγκατάστασης του wordpress (στον server της υπηρεσίας που μας φιλοξενεί)είναι συνήθως πάρα πολύ απλή και ολοκληρώνεται με δυο τρία κλικ.
Για να εγκαταστήσουμε τοπικά το συγκεκριμένο CMS, πρέπει πρώτα να στήσουμε έναν εικονικό web server. Για το σκοπό αυτό μπορούμε να εγκαταστήσουμε αρχικά στον υπολογιστή μας το XAMPP ή ένα αντίστοιχο πακέτο (WAMPP). Μπορείς εδώ να δεις μια σύγκριση των δυο πακέτων και τις ομοιότητες και διαφορές τους.
Υπάρχει και μια πιο εύκολη λύση και αυτή προσφέρεται από το LARAGON. Με το πακέτο αυτό έχουμε τοπική εγκατάσταση με λίγα μόνο κλικ. Στα θετικά του laragon η ταχύτητα στην εγκατάστασής του και το γεγονός ότι αποτελεί ένα εύχρηστο και ελαφρύ πακέτο προγραμμάτων. Από την άλλη μεριά, το XAMPP αποτελεί ένα πιο ολοκληρωμένο πακέτο, με μεγαλύτερη ευελιξία και περισσότερες επιλογές προσαρμογής.
Ας δούμε πως θα δημιουργήσουμε το πρώτο wordpress site στον υπολογιστή μας, με τη χρήση του πακέτου της laragon:
Βήμα 1. Εγκατάσταση του Laragon
Επισκεπτόμαστε τη σελίδα λήψης του πακέτου εγκατάστασης (σελίδα λήψης) και κατεβάζουμε στον υπολογιστή μας το πακέτο. Κατεβάζουμε το πλήρες πακέτο (περίπου 170 MB).
Μετά τη λήψη, εγκαθιστούμε το Laragon. Στη διάρκεια της εγκατάστασης, επιλέγουμε να μην εκκινεί το Laragon με τα windows στο παράθυρο διαλόγου που εμφανίζεται. Αντίθετα, αφήνουμε επιλεγμένες τις άλλες δύο επιλογές.
Με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης που συνήθως απαιτεί λίγα λεπτά, μπορούμε να εκκινήσουμε το Laragon. Σε επόμενη φάση για να εκκινήσετε το Laragon αρκεί να κάνετε διπλό κλικ στο εικονίδιο της συντόμευσής του που δημιουργείται με την εγκατάσταση.
Στο παράθυρο εκκίνησης επιλέγουμε “Εκκίνηση Όλων” και βλέπουμε ότι φορτώνει ο Apache και η MySQL. Σε περίπτωση (συνηθισμένη) που εμφανίζεται να υπάρχει πρόβλημα στην φόρτωση του Apache εμφανίζεται αντίστοιχο μήνυμα. Στην περίπτωση αυτή αλλάζουμε τη θύρα που χρησιμοποιεί ο Apache (ρυθμίσεις από το εικονίδιο πάνω δεξιά στο παράθυρο – Υπηρεσίες και θύρες – αλλάζουμε τη θύρα 80 του apache σε 8000). Αφού εκκινήσει σωστά το περιβάλλον θα βλέπετε στο παράθυρο δυο γραμμές μηνυμάτων που μας πληροφορούν ότι ο Apache και η MySQL ξεκίνησαν.
Βήμα 2. Εγκατάσταση του WordPress
Την ίδια στιγμή στη γραμμή εργασιών των windows (κάτω δεξιά στην οθόνη μας), εμφανίζεται τετράγωνο εικονίδιο άσπρου και γαλάζιου χρώματος. Με δεξί κλικ σε αυτό έχουμε μια σειρά από επιλογές. Επιλέγουμε Γρήγορη Δημιουργία – WordPress.
Στο παράθυρο που εμφανίζεται δίνουμε το όνομα του project μας. Δώστε ένα οποιοδήποτε όνομα της αρεσκείας σας. Το όνομα αυτό θα εμφανίζεται όταν θα επιλέγετε από τα διάφορα (ναι, μπορείτε να στήσετε πολλά ταυτόχρονα) site που θα δημιουργήσετε – πάντα τοπικά στον υπολογιστή σας. Η διαδικασία της δημιουργίας του νέου project θα πάρει 2-3 λεπτά.
Επιλέγουμε “Επισκέψου το site” και εμφανίζεται η αρχική οθόνη του WordPress όπου μας ζητείται να επιλέξουμε γλώσσα. Η γλώσσα που θα επιλέξουμε εδώ, θα είναι και η γλώσσα του χώρου διαχείρισης του site μας. Στη συνέχεια, σε νέο παράθυρο, δίνουμε όνομα ιστότοπου, χρήστη, συνθηματικό και mail (μπορεί να είναι οποιοδήποτε εικονικό) και μεταφερόμαστε στο περιβάλλον διαχείρισης του site μας.
Η διεύθυνση στην οποία συνδεόμαστε φαίνεται στη γραμμή διεύθυνσης του browser και κάθε φορά που θέλουμε να δουλέψουμε στο περιβάλλον διαχείρισης είτε πληκτρολογούμε τη διεύθυνση του site προσθέτοντας “/wp-admin” ή μεταφερόμαστε στη διεύθυνση του site από το εικονίδιο του Laragon (αφού πρώτα ξεκινήσουμε το Laragon). Η διεύθυνσή μας είναι της μορφής a1.test:8000 αν για παράδειγμα έχουμε επιλέξει ως όνομα του site το a1.